De weg naar de toekomst
Voor info: 058 31 59 93

Cultuur en kunst

Veurne wordt naar voor geschoven als een ‘bruisend historisch stadje’ of ‘Dé delicatesse van de Westkust’ (http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=TU3M0F7P. Naar onze mening is die slogan ietwat overdreven. Heel wat Veurnaars blijven immers op hun honger zitten omdat het aanbod aan kunst en cultuur vaak te eenzijdig is en té veel gericht op de toeristen. We juichen de initiatieven om de historische troeven van onze stad uit te spelen uiteraard toe, maar er moet méér zijn dan dat.

Wij pleiten resoluut voor afwisseling en nieuwe activiteiten met een passende omkadering. Er is ook vraag naar optredens en tentoonstellingen van zowel nationale als lokale artiesten en kunstenaars -de westhoek zit boordevol talenten, weliswaar -. Maar sommige minder bekende disciplines krijgen nauwelijks enige aandacht.

Wij menen ook dat het cultuurbeleid nog meer inspanningen moet leveren om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor iedereen. Waarom geen groter aanbod aan culturele activiteiten in de wijken organiseren, om zo de drempel te verlagen? Een cultuurpas kan ook interessant zijn om de Veurnse gezinnen te bereiken.

Het rijke verleden van onze stad vormt natuurlijk een grote meerwaarde om onze stad te promoten bij de toeristen, maar we moeten vermijden dat Veurne beschouwd wordt als een oubollige, ingeslapen stad waar voor jongeren of mensen die eens wat anders willen, niets te beleven valt. In de omringende gemeenten trekken manifestaties als ‘Beaufort’, het ‘poëziefestival’ in Watou, of ‘Lo10’ een heel divers publiek aan. Zoiets moet toch ook kunnen in Veurne?

Een frisse aanpak en een hedendaagse look kunnen wonderen doen. We moeten nog veel meer gebruik maken van de sociale media om het culturele programma bekend te maken. Digitale borden op strategische plaatsen zorgen ervoor dat de activiteiten niet onopgemerkt voorbijgaan.

Met een gevarieerd programma, gericht op zowel de eigen inwoners als de toeristen, en een uitgekiende promotie kunnen we Veurne ongetwijfeld weer doen bruisen!